Motivul pentru care mulţi oameni nu pot avea o relaţie de durată

Frica îi determină pe oameni să alegă satisfacţiile rapide, de moment, care nu necesită implicare emoţională.

Tot mai multe persoane consideră că, spre deosebire de o relaţie stabilă, o legătură fără obligaţii le poate oferi comoditate psihică. În realitate, crede psihologul Andra Tănăsescu, sentimentele de iubire nu provoacă stres psihic, ci această stare este provocată de frică. ,,Oamenii traiesc mult prea des şi prea intens acest sentiment. Le este frică de eşec, de ridicol, de refuz, le este frică să nu fie înşelaţi, le este frică să nu fie răniţi etc. Temerile pe care tinerii le experimentează au ca efect reacţia de fugă, de evitare şi de neimplicare. Acest lucru reprezită una dintre explicaţiile pentru care multor persoane le este pur şi simplu greu să aibă o relaţie, alegând în loc fie să îşi găsească distracţii uşoare şi de moment, fie să îşi dedice timpul diferitelor activităţi, job-ului sau oricărui alt lucru cu care îşi pot ocupa cât mai mult timpul”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Chiar şi atunci când depăşesc aceste stări dăunătoare şi se hotărăsc să se împlice din nou într-o relaţie, oamenii se mai confruntă cu o altă problemă: proiecţia. ,,Un lucru de care nu toţi sunt conştienţi este că, în momentul în care întâlnesc pe cineva, ei fac proiecţii asupra persoanei respective. Fie proiectează asupra lor ce şi-ar dori să fie acea persoană şi pierd din vedere cine este cu adevărat, fie proiectează imaginea altei persoane din viaţa lor cu care consideră că seamănă şi automat asociază persoana nou-venită cu cea din trecut, înzestrând-o cu toate calităţile şi mai ales cu defectele primei persoane. Este tot un mecanism de apărare sponsorizat de frică, extrem de nociv pentru bunul mers al unei relaţii. Oamenii au tendinţa să experimenteze toate aceste stări negative crezând că acestea vor conduce către fericire, dar evită fix calea veritabilă: iubirea. În realitate, proiecţiile, aşteptările, fricile dor şi ne îndepărtează de iubire. Iubirea nu doare. Din contră, iubirea vindecă şi face oamenii mai buni. Iubirea oferă protecţie, respect, timp, răbdare. Iubirea reprezintă căldură, e pură, e sinceră şi aduce împlinire şi fericire. Iubirea creşte şi scoate ce este mai bun din oameni”, afirmă psihologul.
Specialistul consideră că temerile şi fricile trebuie privite direct, nu trebuie lăsate nerezolvate, ,,Atunci când ne este frică să ne implicăm, e indicat să ne observăm reacţiile sponsorizate de frică şi să ne întrebăm dacă ne place de noi în felul acesta. Dacă răspunsul nostru va fi “nu”, atunci va trebui să spunem mai des “da” şi să ne eliberăm de povara fricii’’, afirmă Anda Tănăsescu.
Sursa: gandul.info 
Asculta Live 24/24

Lasă un răspuns

error: Nu copia!