Aretha Franklin se retrage, dar lansează un ultim album

Cântăreaţa soul şi rhythm & blues Aretha Franklin plănuieşte să se retragă din muzică pentru a petrece mai mult timp cu nepoţii şi va lansa un ultim album împreună cu Stevie Wonder, informează BBC.

Artista în vârstă de 74 de ani a declarat unui post de televiziune din Detroit: ”Trebuie să vă spun, mă retrag anul acesta”, potrivit News.ro.

În decursul carierei sale, Aretha Franklin a interpretat peste 20 de piese care au ajuns pe primul loc în topurile americane, este prima femeie inclusă în Rock and Roll Hall Of Fame, a câştigat premii Grammy pentru cea mai bună interpretare R&B timp de opt ani la rând, între 1968 şi 1975, şi a fost distinsă cu Presidential Medal of Freedom în 2005.

Şi-a început cariera la vârsta de 19 ani, însă în ultimii ani problemele de sănătate au ţinut-o departe de scenă. În 2010, a decis să ia o pauză, după ce a fost supusă unei intervenţii chirurgicale.

Mulţumită de succesul său, Aretha Frnaklin a mai spus că va rămâne deschisă propunerilor. ”Nu voi sta să nu fac nimic. Nu ar fi bine”.

Născută în Memphis, pe 25 martie 1942, Aretha Franklin a fost ucenica unora ca Mahalia Jackson şi Clara Ward. A căutat succesul, la începutul carierei, alături de casa de discuri Columbia, care nu a reuşit să îi încadreze vocea puternică şi stilul. În 1966, s-a mutat la Atlantic Records, iar producătorul Jerry Wexler a reşit să o aducă în lumina reflectoarelor. În următorii doi ani, a devenit cunoscută în întreaga Americă şi în Europa. ”Lady Soul” – un simbol al mândriei persoanelor de culoare – a fost premiată de Martin Luther King, în timp ce imaginea sa a apărut pe coperta revistei Time.

A lansat 41 de albume de studio, a colaborat cu nume precum James Brown, Dionne Warwick, Luther Vandross, Eurythmics şi Lauryn Hill. În anii 1980, a apărut în comedia ”The Blues Brothers ”, a intrat în topuri cu ”Who’s Zooming Who?” şi a lansat un duet cu George Michael, ”I Knew You Were Waiting (For Me)”. În urmă cu doi ani, a interpretat melodia ”(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” la ceremonia Kennedy Center Honours, organizată de Barack Obama, preşedinte al Statelor Unite.

 

Sursa: Digi24

Asculta Live 24/24

Lasă un răspuns

error: Nu copia!