Din Suflet Pentru Suflet

Borcanul gol

Un profesor de filosofie stãtea în fața clasei având pe catedrã câteva lucruri. Când ora a început, fãrã sã spunã un cuvânt, a luat un borcan mare gol, pe care l-a umplut cu mingii de golf.

I-a întrebat pe studenți dacã borcanul este plin și aceștia au convenit cã era. Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l ușor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf. I-a întrebat din nou pe studenți dacã borcanul era plin iar aceștia au fost de acord cã era.

Profesorul a luat dupã aceea o cutie cu nisip pe care a turnat-o în borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenți cum stãtea treaba, iar aceștia au rãspuns în cor “pliiin”! Profesorul a scos de sub catedrã douã cești cu cafea pe care le-a turnat în borcan umplându-l de aceastã datã definitiv. Studenții au râs.

“Acum” a spus profesorul dupã ce hohotele s-au domolit, “aș dori sã înțelegeți cã acest borcan reprezintã viața voastrã. Mingile de golf reprezintã lucrurile importante pentru voi, familia, copiii, sãnãtatea, prietenii și pasiunile voastre și dacã totul ar fi pierdut în afarã de acestea, viața voastrã ar fi tot plinã.

Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteazã pentru voi, serviciul, casa, mașina, iar nisipul e restul lucrurilor mãrunte

Dacã veți începe cu nisipul,” a continuat el “nu veți mai avea unde sã puneți mingile de golf și pietricelele”.

La fel și în viațã, dacã îți irosești tot timpul și energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodatã timp pentru lucrurile importante pentru tine.

Acordã atenție lucurilor importante pentru fericirea ta. Joacã-te cu copiii, fã-ți controale medicale periodic, ieși cu soția în oraș la cinã, joacã golf, vei avea suficient timp altã datã sã faci curat sau sã repari cine știe ce dispozitiv . Ai în primul rând grijã de mingile de golf, ele conteazã cu adevãrat. Stabilește-ți prioritãțile, restul e doar nisip.

Unul dintre studenți a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele douã cãni de cafea. Profesorul a zâmbit… “Mã bucur cã întrebi asta, ele vor doar sã arate cã, oricât de plinã ar pãrea viața ta, e loc întotdeauna pentru douã cãni de cafea, împreunã.“

 

 

0 0 vote
Article Rating
Afișați mai multe
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Nu copia!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Close
Close