Cum montăm difuzoarele de tavan?

Boxele pentru tavan fals sunt o soluție optimă pentru orice locație, deoarece oferă experiența unui sunet puternic și clar fără a ocupa spațiu  sau a deranja decorul unei încăperi. Difuzoarele audio montabile în tavanul fals ne oferă o experiență de cinematograf, cu un cost redus și în confortul propriei noastre case.

Unele persoane evită difuzoarele cu montaj îngropat, considerând că instalarea acestora este foarte dificilă și necesită solicitarea unui specialist. Din fericire, nu este așa; montarea difuzoarelor de tavan este simplă și o putem realiza fiecare dintre noi, cu uneltele potrivite și urmărind câteva instrucțiuni elementare.

 

Amplasarea difuzoarelor de tavan

 

Primul pas este alegerea spațiului în care dorim montarea boxelor de tavan fals. Pentru cele mai bune rezultate, trebuie să alegem locul în care vom monta difuzoarele și să decidem distanța dintre ele, ca și în cazul oricărui sistem audio obișnuit. De obicei, într-o cameră de dimensiuni standard se plasează trei boxe în față și două mai în spate.

Dacă avem de-a face cu un magazin sau alte spații mari, vor fi necesare mai multe difuzoare cu montaj îngropat, răspândite în mod egal în întreaga încăpere.

Singura diferență față de un sistem obișnuit este faptul că difuzoarele vor fi deasupra noastră și nu în jururl nostru, economisind considerabil spațiul din încăpere. Este o diferență foarte importantă!

Pasul următor este verificarea dimensiunilor boxei și marcarea formei pe tavan pentru a fi decupată. Apoi se decupează forma în tavan cu un dispozitiv de tăiere potrivit, cât mai atent; dacă rămân totuși unele asperități sau mici greșeli în forma decupajului, nu este o problemă, difuzorul le va acoperi complet.

 

Instalarea propriu-zisă

 

Cablurile boxelor incastrabile trebuie introduse prin tavan, prin spațiul gol sau prin mansardă, până când vor ajunge la nivelul fiecărui difuzor în parte. Este recomandat să avem aceeași lungime pentru cablurile tuturor difuzoarelor, chiar dacă unele sunt mai aproape de sursa audio decât altele. De asemenea, trebuie să îndepărtăm complet materialul de izolare fonică din zona în care se va monta difuzorul.

Apoi urmează conectarea cablurilor la fiecare difuzor în parte și inserarea boxelor în decupajul din tavan. Este foarte important să ne asigurăm că polaritatea dintre difuzor și amplificator este corectă, adică să respectăm conexiunea – negru cu negru și roșu cu roșu.

Apoi se prind clemele de pe marginea difuzorului astfel încât aparatul să fie fixat în loc, sau dacă avem șuruburi în locul clemelor, acestea se fixează cu o șurubelniță, fără a strânge însă prea tare.

Odată ce am instalat primul difuzor  și i-am fixat poziția în tavan, putem repeta aceeași procedură și cu restul. După montarea tuturor boxelor, trebuie să mai conectăm firele fiecărui difuzor la receiver-ul audio-video și să ne asigurăm că totul este montat corect. Apoi, putem face un test, alegând un film bun sau melodia preferată și ne putem bucura de ceea ce am realizat cu propriile mâini.

Majoritatea difuzoarelor cu montaj îngropat au instrucțiuni de folosire și multe facilități pentru o montare mult mai ușoară, sigură și rapidă. Deci, oricine își poate transforma spațul într-un adevărat home cinema cu aceste boxele incastrabile, ușor de folosit și cu beneficii enorme.

 

Sursa: echipamenteaudioprofesionale.ro

Horoscoape Romania

Lasă un răspuns

error: Nu copia!