Genelec Home Audio

Incepand cu 2015, AVstore are onoarea de a reprezenta in Romania celebrul producator finlandez de monitoare active Genelec. Seriile G si F, lansate in 2014, se adreseaza in mod special utilizatorilor casnici, sunt calibrate pentru astfel de aplicatii si beneficiaza de intreaga experienta acumulata de Genelec. Monitoarele active Genelec G sunt produse realizate la cele mai inalte standarde acustice, sunetul lor este rezolut si natural, fara sa fie obositoare la auditiile de lunga durata.

2

Povestea Genelec incepe in urma cu 40 de ani, cand doi tineri studenti, Ilpo Martikainen si Topi Partanen, s-au decis sa-si puna visul in practica si, manati de o pasiune teribila pentru domeniul audio, au infiintat firma Genelec. Entuziasmul si pasiunea lor erau mult mai puternice decat abilitatile de a face afaceri, asa ca a fost nevoie si de noroc pentru ca povestea Genelec sa fie una de succes. In 1976 YLE ( compania finlandeza de radio-televiziune ) isi construia un nou sediu in Helsinki, iar lui Juhani Borenius i-a venit ideea de a folosi monitoare active pentru studio ( Borenius lucra la acea data ca acustician angajat de YLE pentru amenajarea studiourilor ). Martikainen si Partanen au inceput sa lucreze la un prototip si, dupa doua saptamani, au prezentat un monitor de studio amplificat cu crossover activ. Prototipul era departe de a fi perfect, dar potentialul aratat a facut ca acest proiect sa nu fie abandonat si, doi ani mai tarziu, la capatul unui proces laborios de proiectare si testare, Genelec Oy a lansat S30, primul model de monitor activ. Specificatiile produsului erau date atat prin masuratori in camera anecoica cat si intr-o camera de control. Acest mod de a prezenta specificatii tehnice reale, corecte si complete a devenit o adevarata traditie pentru Genelec, increderea clientilor fiind castigata printr-o munca asidua, efectuata pe parcursul a peste 35 de ani.

3

Domeniul profesional si echiparea studiourilor a devenit principalul obiect de activitate al companiei finlandeze, care a instalat echipamente in multe teatre din Finlanda ( Teatrul National, Teatrul Municipal din Rovaniemi si Kupio ), sala de conferinte din noul Spital Cardiologic din Moscova, Circul din Moscova, iar ultimele contracte derulate au avut ca beneficiari Tampere Hall ( cea mai mare sala de conferinte si concerte din Scandinavia ) si Royal Opera din Madrid.

Genelec a dorit sa fie un producator de monitoare asa ca in 1989 au luat decizia de a se opri din acest gen de contracte si de a se concentra pe proiectarea si producerea in serie a monitoarelor active. Lucrurile nu au mers usor la inceput si a fost nevoie de introducerea pe piata in 1991 a modelului 1031A pentru ca Genelec sa fie recunoscuta ca un lider pe piata monitoarelor, iar succesul comercial sa recompenseze anii de truda pentru perfectionarea fara compromisuri a produselor. 1031A este considerat astazi ca cel mai important lucru care s-a petrecut in anii ’90 pe piata pro-audio, punctul-zero si modelul care a inspirat monitoarele moderne de studio pe doua cai. Oferta curenta Genelec este cea mai completa de pe piata, calitatea si fiabilitatea produselor fac din Genelec un etalon pentru piata pro-audio.

4

Dispersia Sunetului

Genelec a lucrat la acest lucru inca de la proiectarea modelului 1022A, in 1983, si acel moment a fost punctul de plecare pentru tehnologia actuala DCW ( Directivity Control Waveguide ). DCW este folosit in mod curent in absolut toate modelele, indiferent de marime sau forma. Incintele sunt rotunjite iar directivitatea difuzoarelor este controlata astfel incat sa avem un raspuns off-axis mult mai plat decat cel normal. Caracterul tonal al sunetului nu se schimba, iar raspunsul monitorului este la fel de bun pe o suprafata mai mare din audienta.

Sunet puternic si curat

In 1988, Genelec a depus eforturi extraordinare pentru a proiecta si realiza cel mai mare si puternic monitor de studio de pe piata. Tinta era una extrem de ambitioasa, si anume cea de a atinge presiunea sonora la care este expus un tobosar in actiune, la nivelul urechii ( multi muzicieni prefera sa asculte la nivelul natural al sunetului in camera de control ). Difuzoarele folosite au trebuit sa fie extrem de eficiente si cu distorsiuni minime, amplificarea folosita avea 3,000 W. Proiectul s-a materializat in 1035A, un model care a devenit in scurt timp popular in UK si Japonia. Noul varf de gama ( 1036A ) se bazeaza pe acest model, iar joasele de 19 Hz pe care le atinge implica utilizarea a doua woofere de 18”.

Incinte din Aluminiu

Multi oameni considera ca o incinta acustica trebuie sa fie confectionata din lemn sau derivate ale lemnului (placaj, MDF, HDF, etc ). Genelec a introdus utilizarea aluminiului turnat pentru incinte odata cu modelul 1029A, in 1996. Acest model a rezultat ca urmare a cererii mari pentru un model miniatural de monitor activ. Incinta din aluminiu ofera rigiditate mare dar si posibilitatea obtinerii unui volum interior minim raportat la dimensiunile exterioare. Cooperarea cu designerul Harri Koskinen a condus la modelul 6040A in 2004 si la seria 8000, in 2004. Forma rotunjita, tehnologia DCW, incinta din aluminiu, difuzoarele cu distorsiuni minime si filtraje complexe si piciorusele Iso-Pod au transformat seria 8000 in standardul industriei in materie de monitoare pe doua cai.

Sunet profesional in casa

Seria de incinte acustice active Genelec G este destinata utilizarii casnice, impreuna cu sisteme HiFi, HomeCinema, computere sau servere audio. Designul lor rafinat este rezultatul cooperarii dintre compania Genelec si designerul Harri Koskinen. Incintele active Genelec ofera sunet mai bun si mai eficient si o fiabilitate crescuta fata de boxele traditionale de aceeasi dimensiune. SPL-ul obtinut este mai mare, sunetul este lipsit de distorsiuni iar fiabilitatea este demonstrata de monitoarele de studio similare care slujesc de ani de zile in camerele de control din toata lumea. Toate incintele Genelec beneficiaza de functii de calibrare complexe care permit adaptarea incintei la diverse spatii si conditii de lucru. Fiind active, incintele Genelec au amplificarea integrata in ele asa ca se conecteaza direct la preamplificatoare sau iesirile din placile de sunet ale computerelor, facand inutila achizitionarea de amplificatoare separate. Monitoarele Genelec sunt confectionate din materiale solide si durabile (aluminiu si otel), prietenoase cu natura, iar tehnologia ISS (Inteligent Signal Sensig) optimizeaza consumul de energie, minimalizand risipa.

5

Seriile G si F

In 2014 Genelec a decis ca este cazul ca si utilizatorii casnici sa se poata bucura in mod neingradit de experienta acumulata de firma finlandeza in deceniile de cercetari si testare. Monitoarele de studio au mai fost folosite si de utilizatorii casnici, dar, nefiind proiectate in acest scop, intotdeauna au existat neajunsuri. Astfle, seria G este proiectata pentru a fi folosita de publicul larg, are dotari specifice, reglaje care sa ajute la integrarea in spatiul acustic al fiecaruia si, cel mai important, sunt acordate astfel incat sunetul sa nu fie obositor la auditiile de lunga durata, ci sa fie corect si placut in acelasi timp.

Seria G cuprinde cinci modele distincte de monitoare, de la 19 cm inaltime pana la 45 cm, de la SPL 93 db @1m pana la 110 dB @1m, cu amplificare de la 2x19W/monitor pana la 2×150 W/monitor. Modelul cel mai mic, G One, coboara in frecventa pana la 73 Hz (la -3 dB) iar G Five coboara la 35 Hz (la -3 Db).

Incintele au o forma rotunjita, organica, aleasa nu intamplator. Designul este rezultatul utilizarii tehnologiei DCW, descrisa in pasajele anterioare. Sunetul este natural si curat atat on-axis cat si off-axis, iar raspunsul off-axis este bun pe o arie semnificativa. Seria F consta in doua modele de subwoofere active, unul de 40 W care coboara pana la 35 Hz (-3dB) si unul cu amplificare de 150 W care coboara pana la 27 Hz (-3dB). Ambele modele sunt realizate din aluminiu, au bass-management pana la 5.1 canale si mai multe reglaje pentru a se putea adapta la diverse conditii de lucru.

Gama de accesorii disponibila este suficienta pentru a acoperi toate aplicatiile posibile, exista suporti pentru amplasarea pe masa, suporti reglabili pentru amplasarea pe pereti, cabluri de semnal XLR-RCA sau jack-XLR si chiar si genti pentru transportul incintelor.

G One

Este modelul cel mai mic al gamei – raspuns in frecventa 74 Hz- 20kHz cu o liniaritate de +-2.5 dB. Poate fi folosit cu succes in sisteme 2.1 sau 5.1 impreuna cu un subwoofer F One sau F Two.

G Two

Al doilea model din gama are o greutate de 3.7 kg si un raspuns in frecventa de 66Hz-20kHz cu o liniaritate de +-2.5dB. Este gandit sa fie folosit impreuna cu subwooferul F Two, fie in sisteme stereo 2.1, fie multicanal 5.1

G Three

G Three are 5.6 kg si un raspuns in frecventa de 58Hz-20kHz ( liniaritate +-2.5dB ). G Three coboara suficient in frecventa incat sa sune foarte bine si fara subwoofer, iar acest lucru l-a facut extrem de popular in randurile clientilor. Poate fi integrat in sisteme 2.1 sau 5.1 impreuna cu subwooferul F Two.

G Four

G Four este o incinta serioasa, cu un raspuns in frecventa de 48 Hz-20kHz ( liniaritate +-2.5dB ) si o amplificare de 90W pentru inalte si de 90 W pentru woofer.

G Five

Este cel mai mare model al gamei si poate reproduce joase sub frecventele pe care le ating multe subwoofere de pe piata, la o presiune sonora foarte mare si cu distorsiuni extrem de mici. Datorita conceptiei speciale a incintei, G Five reproduce chiar si cele mai subtile nuante ale muzicii, cu o dinamica incredibila si o acuratete desavarsita. Pot fi reprodusi basi pana la 38 Hz cu o liniaritate de +-2.5dB, aportul subwooferelor nemaifiind necesar. Amplificarea este de 150 W pentru joase si de 120 W pentru inalte.

Monitoarele G Three, Four si Five au gain selectabil (se poate aplica un boost de +10 dB in cazul in care semnalul de intrare este prea slab). Toate cele cinci modele au controale de ton, mai mult sau mai putin sofisticate, astfel incat sa poata fi adaptate cu usurinta in diverse conditii acustice. Incintele pot fi montate pe perete, amplasate pe standuri sau direct pe mobilier. Toate monitoarele vin insotite de suportul special IsoPod, brevetat de Genelec, care asigura decuplarea incintei de suport si permite pozitionarea ei in diferite unghiuri in functie de inaltimea la care este amplasata.

6

F One

Este un subwoofer compact, conceput sa suplimenteze pe bas boxele G One, Two sau Three. Reproduce bas intre 35 Hz si 80/120 Hz, cu o liniaritate de +-3dB. Dimensiuniler reduse il fac usor de amplasat.

7

F Two

Subwooferul F Two coboara pana la 27 Hz cu o liniaritate de +-3dB. Este conceput sa conlucreze cu G One sau G Two in sisteme multicanal sau cu G One, Two sau Three in sisteme stereo ( 2.1 )

Atat F One cat si F Two au telecomanda si pot gestiona cinci canale de sunet pentru bass-management ( semnalul stereo 2.0 sau multicanal 5.0 face pass-through prin subwoofere, iar ele asigura filtrarea si reproducerea frecventelor joase).

Horoscoape Romania

Lasă un răspuns

error: Nu copia!