Italienii au descoperit cel mai apropiat „alt pamant” la doar 21 ani-lumina distanta.

Astronomii italieni din insulele Canare au descoperit o nouă planetă în afara sistemului nostru solar, cu ajutorul telescopului Telescopio Nazionale Galileo, ce are o apertură de 3,58 metri.

Planeta a fost analizată mai în detaliu cu ajutorul telescopului spaţial Spitzer. Botezată HD 219134b, ea orbitează însă prea aproape de Soarele ei, pentru a putea susţine viaţa, având o perioadă orbitală de doar 3 zile. „Noul Pământ” cântăreşte cât 4,5 planete Pâmânt şi are un diametru cu doar 1,6 mai mare decât cel al Terrei.

Mai jos avem o hartă cu poziţia stelei în jurul căreia se roteşte HD 219134b si imaginea telecopului italian.

planeta-italieni-5august1

Spre deosebire de recent descoperita planetă ce se presupune că ar fi asemănătoare Pământului, Kepler 452b, care se găseşte la 1.400 de ani-lumină de Terra, exoplaneta HD 219134b se află relativ aproape de Pământ, la doar 21,2 de ani-lumină.

Corpul ceresc nu poate fi observat direct de pe Pământ, nici măcar cu telescopul, dar steaua în jurul căreia orbitează poate fi văzută, cu ochiul liber în constelaţia Cassiopeia, cu condiţia să avem un cer perfect senin, departe de lumina oraşelor. (steaua respectivă se află în partea din dreapta a constelaţiei Cassiopea privită ca un W, la 7,5 grade de steaua Beta Cassiopeiae, conform hărţii de mai sus )

„Această exoplanetă va fi una dintre cele mai studiate în deceniile următoare”, estimează Michael Werner, unul dintre responsabilii misiunii Spitzer.

„Acest gen de planete valorează greutatea lor în aur, pentru că pot fi analizate pe larg”, mai spune cercetătorul NASA.

Până în prezent există câteva exo-planetele asemănătoare Pământului, însă nici una dintre ele nu întruneşte în acelaşi timp cele trei condiţii :

1. Să evolueze în jurul unei stele asemănătoare Soarelei nostru

2. Se se găsească în zona locuibilă ( distanţa optimă de steaua în jurul căreia orbiteză ), fiind ori prea apropiate ori prea îndepărtate de Soarele lor.

3. Să aibă dimensiuni asemănătoare Terrei (diametrul si masa)

planeta-italieni-5august-bClip nasa despre „noul Pământ”

Asculta Live 24/24

Lasă un răspuns

error: Freventa instabila, NU mai dati click inca o data :)