O cometa formata printr-o coliziune cosmica

Da, este vorba de recent şi actual studiata cometă 67P/Churyumov–Gerasimenko (abreviată ca 67P/C-G ) ce se află de aproape un şi jumătate (din luna august 2014) în prim planul cercetătorilor de la Agenţia Spaţială Europeană – ESA prin intermediul misiunii spaţiale Rosseta.

Această sondă a investigat cometa atât din orbită cât şi de la suprafaţa ei prin vehiculul robotizat Philae (ce din păcate a devenit ne-operabil).

click pe imaginea de mai jos pentru a vedea diverse ipostaze ale cometei la rezoluţie mai mare.

Comet_activity__2015 preview

Încă de la sosirea primelor imagini cu acestă cometă, oamenii de ştiinţă au dezbătut forma ciudată a micului corp cosmic, analizând două ipoteze : teoria impactului şi teoria eroziunii nucleului.

O interpretare recentă a datelor strânse până acum (între 6 August 2014 şi 17 Martie 2015) a arătat că această cometă a fost formată printr-un impact cosmic dintre două corpuri, ce acum formează cei doi lobi ai cometei.

Imaginile folosite au avut o rezoluţie de până la 10cm iar straturile analizate o adâncime de până la câteva sute de metri (150650 metri). Analizând convergenţa şi dispunerea acestor straturi de materie, a devenit clar că avem de-a face cu o cometă compusă. Fiecare lob are straturile dispuse în jurul a ceea ce ar fi constituit în trecut propriul nucleu, şi nu unul singur conform teoriei eroziunii.

Two-Comets 67P

Cercetătorii au propus în articolul de popularizare a acestei descoperiri o ilustraţie plastică asemânând cei doi lobi cu două … cepe separate, ce s-au format individual, iar apoi un cataclism cosmic le-a făcut să împărtăşească aceeaşi orbită.

planetsmash

Concluzia studiului este că două comete diferite s-au ciocnit cu o viteză relativ mică, formând ceea ce vedem astăzi : o cometă cu … doi lobi.

credit ESA şi nature.com
Asculta Live 24/24

Lasă un răspuns

error: Nu copia!