O cometa la micul dejun

În anul 1979, pe 30 august, cometa C/1979 Q1 Howard-Koomen-Michels (SOLWIND I) s-a … ciocnit cu Soarele. Este vorba despre primul impact înregistrat dintre o cometă şi o stea, dar şi prima cometă descoperită cu ajutorul unui satelit.

Cometa a fost surprinsa de către coronograful satelitului militar P78-1 (SUA), însă descoperirea efectivă a evenimentului a avut loc după 2 ani, la o inspectie a fotografiilor efectuată de către Russ Howard.

Comet_Howard-Koomen-Michels-1979-08-30

Se observă cum coada cometei decapitată continuă să îşi parcurgă orbita până se disipă complet în coroana solară. Cel mai probabil cometa s-a dezintegrat – vaporizat, în coroana solară, ne-mai-fiind surprinsă ulterior de cealaltă parte a Soarelui. Viteza de impact a fost estimată la aproximativ 300 km/s.

Este de menţionat că satelitul ce a ajutat la descoperirea evenimentului deţine la rândul său un record,  fiind primul satelit dezintegrat pe orbită de către o rachetă lansată de la sol în 1985.

Din ultimii ani ne amintim de cometele Lovejoy (dec 2011) şi ISON (nov 2013), prima rezistând trecerii prin coroana solară, iar cea de-a doua nu.  Foarte puţine comete “supravieţuiesc” apropierii de Soare, mai ales dacă periheliul cometei se găseşte în coroana solară, acolo unde temperaturile ajung la 1~ 2 milioane de grade !

Mai jos observăm o animaţie cu o altă cometă “zgârie soare”.

Horoscoape Romania

Lasă un răspuns

error: Nu copia!