Perseide 2015 : O stea cazatoare pentru fiecare

Evenimentul astronomic al lunii august, ce ne încântă privirea în fiecare an, derivă dintr-un nume mitologic legendar, cel al eroului Perseu. Aceast nume a fost dat acestei constelaţii în urmă cu mai bine de 18 secole, de către cel mai cunoscut astronom al antichităţii, Ptolemeu, iar numele contelaţiei s-a păstrat până în zilele noastre.

Perseus-300x210

Ce legătură există între Perseu si stelele căzătoare ? Ei bine, dacă vom prelungi imaginar dârele luminoase ce apar pe cer în această perioadă, ele se vor intersecta într-un punct din constelaţia Perseu. De aici şi denumirea fenomenului : Perseide. Punctul de pe cer din care par că provin dârele luminoase poartă denumirea de radiant.

radiant

Cum nu cad stele, ce se întâplă de fapt ? În realitate avem de-a face cu particule cosmice de dimeniuni milimetrice sau centimetrice, atrase de către Pâmânt. Având viteze foarte mari, de ordinul zecilor de kilometri pe secundă, aceste particule ionizează aerul şi aşa se produce lumină. Putem spune că ele se aprind prin frecare cu aerul, negreşind prea mult.

De ce Perseidele se întâmplă an de an ? Deoarece Pământul revine an de an, în aceaşi poziţie de pe orbita sa, unde întâlneşte un flux de particule, ce la rândul său orbitează Soarele.

Perseids-orb1

Aceste particule provin din cometa 109P/Swift–Tuttle, ce are o perioadă orbitală de 133 ani. Asta înseamnă că odată la 133 de ani cometa se apropie de Soare, şi sub acţiunea căldurii apărute la suprafaţa sa, aceasta pierde materie, sub forma unui nor ce formează coama şi coada cometei. Particulele „aruncate” în acest nor, rămân să orbiteze în urma cometei pe orbită, formând acest flux de miniparticule, ce sunt atrase apoi de către Pământ, an de an, atunci când Terra se apropie pe orbită de orbita rămăşiţelor cometare.

Perseid-iss

În cazul perseidelor, viteza acestor particule atinge 60 km/s la intrarea în atmosferă. Majoritatea se mistuie în atmosferă, însă corpurile mai mari pot ajunge la sol. Particula din norul orbital poartă denumirea de meteoroid, fenomenul luminos produs la intrarea acesteia în atmosferă se numeşte meteor, iar dacă corpul respectiv ajunge la sol, el devine meteorit.  În cazul unor particule mai mari, lumina acestora poate fi foarte spectaculoasă, multicoloră şi de o intensitate considerabilă, lăsând chiar umbră pe pământ, şi o dâră pe cer ce poate persista minute în şir. Dacă aţi văzut aşa ceva, înseamnă că aţi văzut un bolid.

Câţi meteori vom vedea şi când ? Deşi activitatea curentului de meteori perseide se manifestă între 23 iulie şi 20 august, intensificarea activităţii se întâmplă în jurul maximului, ce cade în noaptea dintre 12 spre 13 august. Asta înseamnă că în nopţile cuprinse între 10 şi 14 august vom avea cele mai mari şanse de a observa „stele căzătoare”.

Perseide4-300x231

Maximul de activitate pentru 2015 a fost calculat pt 13 august între orele 9 şi 12 a.m. ora României. Cu toate acestea, există şi o predicţie secundară corespunzătoare aproprierii dintre Pământ şi norul de particule corespunzător apropierii cometei din anul 1862, ce se va afla la numai 80 000 km de Pământ, în noaptea de 12 august la ora 21:40 , ora României.

Pentru a observa în condiţii optime Perseidele, zona din care par că provin meteorii, radiantul, trebuie să se afle suficient de sus pe cer, acest lucru întâmplându-se după ora 23. Numărul de meteori observaţi va creşte pe măsură ce radiantul se va apropia de Zenit, după miezul nopţii.

Cel mai bine este să priviţi cerul într-o zonă cuprinsă la o depărtare (unghiulară) între 30 şi 100 de grade distanţă aparentă faţă de Radiant.

perseide_compozitie-300x207

Numărul de meteori maxim observaţi pe oră este estimat la 100 în condiţii perfecte (Rata zenitală orară).  În condiţii normale asta se traduce într-un număr de câţiva zeci de meteori pe oră în apropierea maximului. Trebuie amintit că au fost şi ani în care activitatea curentului a izbucnit spectaculos (în 2004 s-au înregistrat peste 200 meteori pe oră).

De unde să observăm ? Cel mai bun loc pentru a observa meteori se află departe de poluarea luminoasă a oraşelor, stând confortabil pe un şezlong privind cerul dintr-o poziţie aproape orizontală. Faza Lunii ajută şi ea, în 2015 Luna Nouă va cădea pe 14 august, aşadar lumina Lunii nu ne va ascunde din spectacolul ceresc, nefiind prezentă pe cerul nocturn.

Asculta Live 24/24

Lasă un răspuns

error: Nu copia!