Skystil a capturat cateva stele cazatoare

Echipa Skystil a efectuat o ieşire în afara oraşului pentru a surprinde Perseidele în noaptea dinspre 12 spre 13 august 2015. Observaţiile au fost efectuate departe de poluarea luminoasă în zona de sud a capitalei (Calugareni-Giurgiu), în plin câmp … agricol.

Înarmaţi cu pături şi şezlonguri, am aşteptat cu răbdare şi ceva emoţie spectacolul ceresc. Emoţia a fost de sorginte meteorică, dar şi … meteorologică,  deoarece norii ameninţau periodic să ne strice “vânătoarea noastră de stele căzătoare”.

Se spune că răbdarea este o virtute, iar acest lucru este valabil cu prisosinţă în cazul observării meteorilor. Nu ştim când exact vor apărea (meteorii nu au un program strict), nu ştim de unde anume exact vor lumina (meteorii se aprind când vor ei),  nu ştim exact pe ce traiectorie cerească se vor încadra (posibil că meteorii sunt rebeli).

Tot ceea ce ştiam era că în această noapte, particule vechi de miliarde de ani, fragmente dintr-o cometă, vor intra în atmosfera Pământului pentru a-şi termina existenţa cosmică. Iar noi eram acolo pentru a le captura ultimele lor clipe. Mai jos aveţi expuşi câţiva meteori capturaţi de echipa skystil (crop foto Olympus sp500uz).

perseideskystil2

Observaţiile au fost vizuale şi fotografice, înoţite de ovaţii sau exclamaţii involuntare, la vederea oricărui meteor ce ne saluta pentru ultima oară.

Între orele 22:10 şi 02:35  au fost observaţi vizual în total, 225 meteori, pe toată bolta cerească. Dintre aceşteia, 3 meteori au fost cu adevărat spectaculoşi, meritând chiar aplauze la scena deschisă a nopţii.

Din păcate cortina a fost trasă prea devreme peste spectacolul ceresc de către norii ce ne anunţau că vânătoarea noastră s-a încheiat.

Perseidele ne-au încântat anul acesta, dezchizându-ne apetitul pentru Leonidele din Noiembrie şi Geminidele din Decembrie. Să sperăm doar că şi cerul va fi senin.

 

Asculta Live 24/24

Lasă un răspuns

error: Nu copia!