Sunt deja doua luni de tacere. Ce s-a intamplat cu roverul de pe Marte

Opportunity, robotul care din 2003 transmite de pe Planeta rosie, desi ar fi trebuit sa faca asta doar trei luni, pare sa fi “murit”, anunta NASA.

Acum in varsta de 15 ani, Opportunity are doua luni de cand a amutit, adica de cand o furtuna puternica rascoleste nisipul de pe Marte. E cea mai puternica furtuna din cele traite de rover de cand a aterizat pe planeta, arata Science Alert, care citeaza Business Insider.

Furtuna a blocat si Soarele, asa ca panourile solare ale roverului au devenit inutile. In plus, Opportunity, care nu a mai transmis nicio informatie din 10 iunie, e acoperit cu o pelicula de nisip care contribuie la degradarea sa.

Mai mult, frigul de pe planeta (la ecuator se pot inregistra si minus 73 de grade Celsius) afecteaza in cele din urma piesele de metal.

Daca furtuna nu se opreste prin minune, atunci Opportunity va avea soarta lui Spirit, rover geaman. Spirit a “murit” in martie 2010, in timpul unei ierni martiene.

Chiar si daca furtuna se va termina si, printr-o minune, Opprtunity isi revine, nu va mai fi acelasi, a transmis NASA. “Nimeni nu stie cum e Opportunity pana ce acesta nu vorbeste cu noi“, a transmis NASA.

 

Sursa: ziare.com

Horoscoape Romania

Lasă un răspuns

error: Nu copia!