Tehnologie pentru sanatate: ce nu trebuie sa iti lipseasca din casa

Tehnologia nu ne ajută doar să ne distrăm, ci și să fim sănătoși. Și ne referim în special la câteva aparate pe care ar fi bine să le ai în casă pentru a monitoriza starea de sănătate a familiei tale.

Cântar electronic

Cântarul nu este util doar atunci când ții o dietă sau când există persoane în familia ta cu probleme de greutate. Indiferent de greutatea pe care o ai, e important să o monitorizezi constant. În general nu trebuie să existe modificări majore și bruște ale greutății, fiindcă acestea pot semnala probleme de sănătate.

Dacă observi că te îngrași sau slăbești mai mult de 3 kilograme în cursul unei săptămâni, chiar dacă nu ai făcut demersuri speciale în acest sens, discută cu un medic pentru a stabili cauzele. Trebuie să te cântărești întotdeauna dimineața, pe stomacul gol, fără haine sau încălțăminte. Acestea, împreună cu apa din organism sau alimentele consumate pot influența greutatea chiar și cu 1-2 kilograme.

Tensiometru digital

Tensiometrele digitale nu au o acuratețe de 100% și cu siguranță nu sunt la fel de eficiente ca cele folosite de medici. Însă poate fi un instrument la îndemână care să te ajute atunci când ai bănuieli de fluctuații ale tensiunii, de hipertensiune, hipotensiune, palpitații sau probleme cu pulsul. Dacă aparatul îți indică valori anormale, la mai multe măsurători, discută cu mediul tău cât mai repede.

Îți recomandăm să cumperi tensiometrul din farmacii sau de la magazine acreditate și să urmezi întocmai instrucțunile de utilizare, în special poziția în care trebuie să stai în timpul măsurătorii. Tensiometrul digital nu presupune o investiție foarte mare și funcționează pe baterii.

Termometru digital

Multe afecțiuni ne dau un semnal de alarmă de agravare abia odată cu creșterea temperaturii corporale. De aceea, este util să avem în casă un termometru cu care putem verifica dacă avem sau nu febră și cât de mare este aceasta. Fiindcă termometrele cu mercur au fost interzise de mult timp în farmacii, vă recomandăm un termometru electronic, pe care să îl achiziționați din surse de încredere.

Cântar pentru alimente

Cântarul pentru alimente este un instrument important pentru bucătăria ta. Și asta fiindcă echilibrul alimentar nu este esențial doar în timpul unei diete. Un regim de viață sănătos presupune un anumit raport între proteine, carbohidrați, fibre și grăsimi, iar cântărirea alimentelor te ajută să administrezi acest raport mult mai bine decât din ochi.

Termometru de cameră cu indicator de umiditate

Specialiștii spun că temperatura optimă pentru o locuință este între 22 și 25 de grade și că ne odihnim cel mai bine la 24 de grade. De asemenea, umiditatea optimă este în jurul a 40 – 50%.

Un termometru inteligent, digital, care măsoară aceste valori, te va ajuta să menții un mediu sănătos în casa ta. De cele mai multe ori, le poți găsi integrate într-un ceas, așa că nu ar trebui să fie o investiție prea mare. Un astfel de obiect este important fiindcă temperatura și umiditatea din mediul în care stăm ne pot influența sănătatea: pielea se poate usca, mucoasele se pot usca și irita, poate fi favorizată dezvoltarea bacteriilor, somnul poate fi influențat negativ, etc.

Umidificator / dezumidificator aer

Legat de măsurarea temperaturii și a umidității, poți folosi și aparate speciale care să crească sau să scadă umiditatea din aer. Umiditatea este de obicei scăzută iarna, din cauza surselor de căldură care usucă aerul. Pe de altă parte, umiditatea crește în baie și bucătărie, atunci când călcăm rufe sau le uscăm în casă, dar și în sezoanele foarte ploioase când aerisim des sau dacă avem infiltrații de apă în pereți.

 

 

Sursa:Dr Oana Cuzino

Asculta Live 24/24

Lasă un răspuns

error: Nu copia!