Telescopul spatial James Webb

Sau pe scurt JWST, este un telescop spaţial revoluţionar ce încă se află în faza de construcţie. Dacă totul va merge bine, peste doar 3 ani, în luna octombrie 2018 el va fi lansat pe orbită. Având o deschidere de 6,5 metri telescopul James Webb va fi cel mai mare instrument de observaţie aflat în spaţiul cosmic, un adevarat succesor al telescopului Hubble dar şi Spitzer, deoarece JWST va “vedea” mai mult în domeniul infraroşu al spectrului.

comparatie hubble james webb

James Webb va ajuta la investigarea formării stelelor şi a planetelor, dar şi la observarea modului în care au apărut primele galaxii. Imensa oglindă tip fagure este formată din mai multe segmente, fiind protejată de razele soarelui cu un scut ce o va ţine la o temperatură optimă extrem de scăzută, de doar −220 °C. Telescopul spaţial va fi plasat în punctul lagrangian L2 al sistemului Pământ – Soare.

JWST_peopleNumele telescopului a fost iniţial “Next Generation Space Telescope (NGST)” fiind început în anul 1996 şi având destinată iniţial o oglindă de circa 8 metri, ce a juns la 6 metri în anul 2002, când a fost şi rebotezat. Numele James Webb este dat în onoarea administratorului secund al NASA din perioada 1961-1968, ce a influenţat decisiv programul spaţial american în primii săi paşi.

Truman_Receives_Rocket_Models_-_GPN-2000-001678Construcţia lui JWST se poate foarte uşor asemui cu cea a telescopului Hubble privind creşterea continuă a costurilor, dar şi a întârzierile apărute pe parcurs în delurarea proiectului. Este probabil ultimul telescop spaţial al actualei generaţii de la NASA.

Vă puteţi delecta mai în voie aici.

Datele recente despre derularea proiectului găsiţi în acest link, fiind actualizate lunar.

Există chiar şi două camere web, ce supraveghează construcţia telescopului. Puteţi viziona ce se întâmplă accesând acest link.

Pentru alte detalii şi întrebări exită o serie de întrebări fulger, ce pot răspunde rapid eventualelor nelămuriri, aici.

În aşteptarea lansării din octombrie 2018, să sperăm că nu vor mai exista şi alte amânări.

credit: http://www.jwst.nasa.gov/

Horoscoape Romania
  Subscribe  
Notify of
error: Nu copia!