Un nou studiu re-anunta moartea programata a Universului

Un studiu ştiinţific realizat de o echipă internaţională de cercetători a anunţat, luni, moartea programată a Universului.

Oamenii de ştiinţă au măsurat energia produsă a 221 373 de galaxii şi au descoperit că aceasta este de două ori mai mică decât energia generată de ele în urmă cu 1,5 ~ 2 miliarde de ani. Aceste noi date vin să confirme ceea ce se ştia de zeci de ani, şi sunt în concordanţă cu teoriile actuale privind evoluţia Universului şi a galaxiilor.

stele101

„Universul s-a prăbuşit pe canapea, şi-a adus pătura preferată şi se pregăteşte să doarmă un somn etern”, a spus Simon Driver, membru al Comitetului internaţional de cercetări radioastronomice (ICRAR) care a participat la acest proiect.

O parte din energia care circulă în Univers a fost generată după Big Bang, iar o altă parte este în mod constant eliberată în timpul fuziunilor termonucleare din stele. Studiul confirmă că ritmul de creare a stelelor în Univers a intrat în declin şi că rata de producere a energiei noi scade într-o manieră asemănătoare pe diverse lungimi de undă. Mai jos vedem o aceeaşi galaxie în diverse lungimi de undă.

galaxiedivlungimiunda

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au folosit cele mai puternice telescoape de pe planetă, pentru a observa timp de opt ani cât mai multe galaxii, în lungimi de undă diferite, precum infraroşu şi ultraviolet, în cadrul studiului intitulat „GAMA” („Galaxy and Mass Assembly”). Acestea sunt cele mai complete măsurători ale energiei cosmice ce au fost realizate vreodată.

Două telescoape spaţiale de la NASA (GALEX şi WISE,), un telescop spaţial al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA – Herschel) şi alte telescoape importante, au furnizat date esenţiale pentru realizarea acestui studiu. Cercetarea este rezultatul colaborării între o sută de oameni de ştiinţă ce provin de la peste 30 de universităţi australiene, europene şi americane.

Studiul a relevat şi un alt fapt interesant : chiar dacă energia universului scade per total, ea creşte în domeniul de undă al ultravioletelor. Acest lucru semnifică că în univers este din ce în ce mai puţin praf cosmic, iar fotonii din ultraviolet se pot mişca mai liber prin spaţiul cosmic.

 

sursa: skyandtelescope.com

Horoscoape Romania

Lasă un răspuns

error: Nu copia!